Johtajuusviestinnän blogi

Kirjoittanut
Jukka Saksi
28.08.2017

1265 katselua

25 tykkääjää

0 kommenttia

Jaa:
       

 
 

Jukka Saksi - Nyt olen kuullut "totuuden" Alexander Stubbista

Toimittaja: Jukka Saksi

Kuva: Otava.


Testasin elämäni ensimmäistä kertaa äänikirjaa ja koekaniiniksi pääsi Alexander Stubbin kirja Alex. Stubb itse lukee koko kirjan tekstin. Sitä kautta sisältöön tulee lisää tunnetta, erityisesti ilon ja surun kohdissa, joita kirjassa on aika paljon."Niin mokat kuin onnistumiset omasta näkökulmasta koettuina"


Voiko poliitikosta saada tietää totuuden? Vaikea kysymys, mutta Alex-kirjasta jäi tunne, että Stubb kertoo elämänsä käänteistä mahdollisimman vilpittömästi. Huomaa että kirjailija Karo Hämäläinen on tehnyt hyvää työtä. Se, että kuulee päähenkilön kertovan tarinat omalla äänellään, lisää tätä vaikutelmaa. En kokenut Stubbin siloitelleen asioita, vaan kertovan niin onnistumisista kuin mokauksista omasta näkökulmastaan, miten hän on itse kokenut asiat. Oma kokemus edustaa kai meille jokaiselle päällimmäistä totuutta..."Johtamiskirja, jossa tunnetilat vaihtelevat vahvasti"


Kirja sisältää paljon mielenkiintoista sisältöä Alexin nuoruudesta, urheiluharrastuksista, opiskelusta, virkamiestyöstä sekä ministerin haastavista tehtävistä. Kirja on minulle ennen kaikkea kartta Stubbin matkasta omaan johtajuuteensa. Hän on ollut samaan aikaan elämästä nauttiva rento seuramies, mutta myös erittäin tavoitteellinen kosmopoliitti. Alex on siinä mielessä erilainen kirja, että siinä kerrotaan useaan otteeseen, miltä päähenkilöstä itsestä on tuntunut. Se on joskus kiinnostavampaa kuin se, miten muut asian tulkitsevat ja miten faktat näyttäytyvät. Kirjassa vuorottelevat erilaiset tunnetilat; ilo, suru, hämmennys, epäusko, toiveikkuus ja rakkaus. Sitä myöden se aiheutti itsellekin tunteita, välillä nauratti, välillä puistatti, pari kertaa tuli pala kurkkuun. Oikeastaan vain EU-säännöksiin liittyvät kohdat nukuttivat, vaikka niistä Alex itse tuntui olevan aivan "liekeissä". "Politiikan oman edun tavoittelu on vastenmielistä"


Kirjassa on paljon toisten arvostamista, erityisesti tiimin jäsenten, kuten Alex kollegoistaan ja avustajistaan kertoo. Hän puhuu paljon luottamuksesta ja reilusta tiimipelistä, kertoen usein vertauksia jääkiekon pukukoppimeiningistä. Tuli selväksi, että hän ei voi sietää poliittista peliä, joka näyttäytyy myös kansalaisten suuntaan vastenmielisenä suhmurointina, oman vallan sekä edun tavoitteluna. Eniten Alexia puistattaa omien selkään puukottaminen eli saman puolueen kollegoista vastaan pelaaminen. Kirjassa kuitenkin vältetään pitkälle muiden mustamaalaaminen. Oikeastaan ainoastaan SDP:n Antti Rinne ja Eero Heinäluoma saavat selkeää kritiikkiä siitä, että eivät Stubbin mielestä pitäneet kiinni lupauksistaan."Pääministerillä ei ole muuta elämää kuin työ"


Stubb näytti olevan kirjassa samoilla linjoilla kun itse olin kirjoittessani 2016 Itä-Savon mielipidepalstaan siitä, että Stubb oli parhaimmillaan myymässä Suomen brändiä maailmalla. Hän piti itseään Suomen markkinointijohtajana ja kertoi olevansa siinä tehtävässä unelmatyössään. Sen uskoi, kun tietää hänen sosiaaliset kykynsä ja vakuuttavan kielitaitonsa. Alex on aidosti kansainvälinen poliitikko, joka on kuin kala vedessä kansainvälisissä mittelöissä. Pääministerin työn paineet ja kotimaan instutionaalinen suhtautuminen aiheuttivat valtavaa stressiä. Mitään muuta elämää ei silloin ollut. Näin jälkeenpäin hänkin voi asiasta puhua, silloin hän ei voinut olla täysin avoin, mikä on ymmärrettävää. Kirjassa käydään läpi myös kohua aiheuttaneet shortsit sekä tikkataulut, jotka Alex ymmärsi jälkeenpäin virheiksi. Niillekin asioille saa uskottavat selitykset ja ehkä joku voi ottaa vastaisuudessa tilanteista oppia."Yllättävän vähän puhetta somesta"


Uskallan suositella sitä kaikille johtajuudesta, poliitikasta ja urheilusta kiinnostuneille. Kirja ei yllättävää kyllä sisällä paljoakaan puhetta somesta. Ehkä se on Alexille niin arkinen asia, ettei sitä tarvitse korostaa. Kirja on kuitenkin oivallinen kuvaus siitä miten #mediallistuminen vaikuttaa poliittiseen maailmaan ja sitä myöden useiden ihmisten maineeseen. Siihen voi vastata olemalla itse media. Äänikirja antoi paljon lisäarvoa sisällölle päähenkilön itse lukiessa tekstin. Arvostin Alexin tapaa olla haukkumatta muita ja myöntämällä tehneensä itsekin virheitä. Se lienee edellytys johtajuudessa kasvamiselle ja luottamuksen rakentumiselle. Linkki äänikirjaan.


Jukka Saksi


Johtajuusviestintä - Sisältömarkkinointi - Somevalmennus


JOHTAJA ON MEDIA! -KIRJA


 HALUAN KESKUSTELLA MEDIALLISTUMISESTA


JOHTAJA ON MEDIA-BLOGIIN

Johtaja on Media! -kirjan kirjoittaja KTT, MBA Jukka Saksi auttaa organisaatioita rakentamaan itsestään medioita ja johtajia viestimään luottamusta herättävästi. Valmennuksissa yhdistetään coachingia, työpajoja sekä tehokkaita verkkokursseja. Näin käytäntö, teoria ja teknologia kohtaavat.

Jukan johdolla pohditaan, miten sidosryhmiä voi auttaa asiantuntijuudella, sisällöillä ja dialogilla. Jukalla on 15 vuoden johtamiskokemus ja havaintoja sparrauksista satojen johtajien kanssa. Hän opettaa, miten mediallistuminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia yhdistää myynti, markkinointi ja viestintä yhteiseksi asiakkaan auttamiskokemukseksi.

Jätä kommentti
Toimittaja: Jukka Saksi

      Yhteistyössä: 

 

      Seuraa Johtaja on Media! -dialogia somessa